Skip to main navigation menu Skip to main content Skip to site footer

Chemical and organoleptic evaluation of maralfalfa silage (Pennisetum sp.) plus fresh cassava (Manihot esculenta)

Evaluación química y organoléptica del ensilaje de maralfalfa (Pennisetum sp.) más yuca fresca (Manihot esculenta)



Open | Download

How to Cite
Maza A, L., Vergara G, O., & Paternina D, E. (2011). Chemical and organoleptic evaluation of maralfalfa silage (Pennisetum sp.) plus fresh cassava (Manihot esculenta). Journal MVZ Cordoba, 16(2), 2528-2537. https://doi.org/10.21897/rmvz.1017

Dimensions
PlumX
Libardo Maza A
Oscar Vergara G
Elisa Paternina D

Objective. To evaluate the chemical composition and the organoleptic traits of maralfalfa silage (Pennisetum sp.), containing different proportions of fresh cassava (Manihot esculenta). Materials and methods. Four treatment (T) groups of maralfalfa silage containing different percentage of fresh cassava were compared: 0% (Treatment 1, Control), Treatment 5% (Treatment 2), 10% (Treatment 3), and 15% (Treatment 4). Neutral detergent fiber (NDF), acid detergent fiber (ADF), lignin, fraction of dry matter (DM), ether extract (EE), ash, and crude protein (CP) were analyzed by an analysis of variance and orthogonal polynomials. In addition, consumption and organoleptic traits were also analyzed using descriptive statistics, in 20 heifers, that received 30 kg of silage per treatment. Results. Nutritional variables showed different types of polynomial trends. DM and EE were linear trends, lignin was quadratic, and CP, ash, NDF, ADF, and pH were cubic trends. Organoleptic traits for T3 and T4 were excellent. The average consumption for T1, T2, T3 and T4 was 4.66, 4.42, 4.58, and 4.74 kg, respectively. Conclusions. The inclusion of fresh cassava root contributed positively in the nutritional quality of maralfalfa silage and organoleptic traits.

Article visits 1226 | PDF visits


Downloads

Download data is not yet available.
  1. Ramírez Y, Pérez J. Efecto de la edad de corte sobre el rendimiento y composición química delo pasto maralfalfa (Pennisetum sp.). Rev Unell Cienc Tec 2006; 24:57-62.
  2. Correa HJ, Arroyave H, Henao J, Lopez A, Cerón JM. Pasto maralfalfa: Mitos y realidades. 2006 (fecha de acceso: febrero 16 del 2009). URL disponible en: http://www.agro.unalmed.edu.co/departamentos/panimal/docs/Maralfalfa.pdf.
  3. Clavero T, Razz R. Valor nutritivo del pasto maralfalfa (Pennisetum purpureum x Pennisetum glaucum) en condiciones de defoliación. Rev Fac Agron (LUZ) 2009; 26:78-87.
  4. Carulla J, Cárdenas E, Sánchez N, Riveros C. Valor nutricional de los forrajes más usados en los sistemas de producción lechera especializada de la zona andina colombiana. En: Memorias V Seminario en reproducción y matabolismo en bovinos. Universidad de Caldas, Manizales; 2004.
  5. Acosta YM. Comparación de ensilajes de grano húmedo de maíz sorgo y trigo para la producción de leche. 2006 (fecha de acceso: febrero 16 de 2009). URL disponible en: http://www.produccion-animal.com.ar/produccion_y_manejo_reservas/reservas_silos/89-comparacion.pdf.
  6. Blair C. Evaluación económica de alternativas de bajo costo para la suplementación de ganado en época seca. Trabajo de grado. Ingeniería Agronómica, Universidad Earth, Guácimo, Costa Rica 2007. (fecha de acceso: febrero 16 de 2009). URL disponible en: http://usi.earth.ac.cr/glas/sp/dpg/52-2007.pdf.
  7. Posada S, Rosero R, Jiménez A. Valor nutricional y características de fermentación del ensilaje de pasto maralfalfa (Pennisetum sp.) con diferentes niveles de inclusión de ca-a de azúcar (Saccharum officinarum). Rev Col Cienc Pec 2007; 20(4):640.
  8. Márquez F, Sánchez J, Urbano D, Dávila C. Evaluación de la frecuencia de corte y tipos de fertilización sobre tres genotipos de pasto elefante (Pennisetum purpureum). 1. Rendimiento y contenido de proteína. Zootec Trop 2007; 25(4):253-259.
  9. Bernal E. Pastos y forrajes tropicales. Producción y manejo. 2a Ed. Bogotá DC, Colombia: Banco Ganadero; 1991.
  10. Schroeder JW. Silage Fermentation and preservation. North Dakota State University, North Dakota, USA 2004. (fecha de acceso: febrero 15 de 2009). URL disponible en: http:// www.ag.ndsu.edu/pubs/ansci/dairy/ as1254w.htm.
  11. Cisneros M, Romero O, Castillo E, Penedo J. La conservación de alimento para el ganado. [Monografía]. Cuernavaca, México: Universidad Autónoma del Estado de Morelos, Facultad de Ciencias Agropecuarias; 1994.
  12. Ashbell G, Weinberg ZG. Silage from tropical cereals and forage crop. En: FAO Electronic conference on tropical silage. 1999. (fecha de acceso: febrero 16 de 2009). URL disponible en: http://www.fao.org/docrep/005/ x8486e/x8486e0q.htm.
  13. Pires AJV, Carvalho GGP, Garcia R, Junior JNC, Ribeiro LSO, Chagas DMT. Capim-elefante ensilado com casca de café, farelo de cacau ou farelo de mandioca. Rev Soc Bras Zootec 2009; 38:34-39. https://doi.org/10.1590/S1516-35982009000100005
  14. Holdridge L. Ecología basada en zonas de vida. Quinta reimpresión. San José, Costa Rica: Editorial IICA; 2000.
  15. Van Soest PJ, Wine RH. Use of detergents in the analysis of fibrous feed. IV. Determination of plant cell wall constituents. J Assn Oficial Agric Chem 1967; 50:50-55.
  16. Nielsen SS. Introduction to the Chemical Analysis of Foods. Boston, USA: Jones and Bartlett; 1994.
  17. A.O.A.C - Association of Official Agricultural Chemists. Oficial methods of analysis. 15th ed. Washington DC, USA; 1990.
  18. Chaverra H, Bernal J. El ensilaje en la alimentación del ganado vacuno. Bogotá DC, Colombia: IICA, Tercer Mundo Editores; 2000.
  19. SAS OnlineDoc 9.1.3. Cary, USA: SAS Institute Inc; 2007.
  20. Eichelberger L, Siewerdt L, Silveira PJ. Efeitos da inclusao de soja ou feijao miúdo e uso de inoculante na qualidade da silaben de milho. Rev Soc Bras Zootec 1997; 4:667-674.
  21. Lara S. Evaluación agronómica y nutricional de monocultivos y cultivos asociados de maíz y leguminosas para la producción de forraje fresco y ensilado. [Trabajo de grado]. Montería, Colombia: Universidad de Córdoba, Facultad de Medicina Veterinaria y Zootecnia, Departamento de Ciencias Pecuarias; 2002.
  22. Buitrago J, Gil J, Ospina B. La yuca en la alimentación avícola. Cuadernos Avícolas Nº 14. Federación Nacional de Avicultores de Colombia – Fondo Nacional Avícola (FENAVI – FONAV). 2001 (fecha de acceso: febrero 16 del 2009). URL disponible en: http:// www.clayuca.org/PDF/alimentacion_ avicola.pdf.
  23. Pinho, BD, Pires AJV, Ribeiro LSO, Carvalho GGP. Ensilagem de capim-elefante com farelo de mandioca. Rev Bras Saúde Prod Ani 2008; 9:641-651.2537

Sistema OJS 3.4.0.3 - Metabiblioteca |