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Effect of blocks with calcium propionate on lamb productive performance and in vitro GHG

Efecto de bloques con propionato de calcio sobre respuestas productivas en corderos y GEI in vitro



How to Cite
Sánchez López, N., Mendoza Martínez, G. D., Martínez García, J. A., Hernández García, P. A., Miranda Romero, L. A., & Villareal Espino Barros, O. A. (2019). Effect of blocks with calcium propionate on lamb productive performance and in vitro GHG. Journal MVZ Cordoba, 24(2), 7188-7192. https://doi.org/10.21897/rmvz.1229

Dimensions
PlumX
Nallely Sánchez López
Germán David Mendoza Martínez
José Antonio Martínez García
Pedro Abel Hernández García
Luis Alberto Miranda Romero
Oscar Agustín Villareal Espino Barros

Nallely Sánchez López,

Médico Veterinario Zootecnista egresada de la Universidad Autónoma Metropolitana Xochimilco, Maestro en Ciencias Agropecuarias título emitido por la misma institución. Actualmente cursa Doctorado en Ciencias Agropecuarias en la Universidad Autónoma Metrolopolitana Xochimilco.


Germán David Mendoza Martínez,

Médico Veterinario Zootecnista, Universidad Autónoma Metropolitana, México. Ph. D., University of Nebraska, EEUU. Profesor Investigador, UAM México. Coordinador de Doctorado en Ciencias Agropecuarias, Departamento de Producción Agrícola y Animal, Universidad Autónoma Metropolitana Xochimilco, México. Sistema Nacional de Investigadores Nivel III.


José Antonio Martínez García,

Médico Veterinario Zootecnista Egresado de la Universidad Autónoma Metropolitana, Doctor en Ciencias egresado del Colegio de Posgraduados, Montecillos Estado de México, Actualmente Profesor Investigador de la Universidad Autónoma Metropolitana Xochimilco en el Departamento de Producción Agrícola y Animal. Sistema Nacional de Investigadores Nivel I.


Pedro Abel Hernández García,

 

Licenciado en Producción Animal de la Universidad Autónoma Metropolitana Iztapalapa, Doctor en Ciencias egresado del Colegio de Posgraduados, Montecillos Estado de México, Actualmente Profesor Investigador Centro Universitario UAEM Amecameca Universidad del Estado de México. Sistema Nacional de Investigadores Nivel I.


Luis Alberto Miranda Romero,

Universidad Autónoma Chapingo, Departamento de Zootecnia, México, Edo. Mex., 56230, México.


Oscar Agustín Villareal Espino Barros,

Médico Veterinario Zootecnista de la Benemérita Universidad Autónoma de Puebla Facultad de Medicina Veterinaria y Zootecnia. Doctor en Ciencias Veterinarias de la Facultad de Ciencias Agropecuarias; Universidad de Camagüey, República de Cuba. Miembro del Sistema Nacional de Investigadores Nivel I. Director de la Unidad Académica de Medicina Veterinaria y Zootecnia Tecamachalco, Puebla 4 Sur No 304, Col. Apartado Postal 75480. México.


Objective. Evaluate multinutritional blocks with and without calcium propionate (Pr-Ca) in digestibility and live weight changes of lambs and in the green house emission in vitro. Materials and methods. Twelve sheep were used (20.17 ± 2.35 Katahdin x criollo) in three treatments: Basal diet (BD 70% oat straw, 30% concentrate), BD+ Block without Ca-Pr and BD+ Block with 1.5% Ca-Pr, it was evaluated for 50 days. In vitro gas production (GP) and kinetic parameters were estimated (Vmax, S, Lag) according to consumption. Digestibility, CH4 and CO2 in vitro and in vivo were estimated. Results. The dry matter intake was the lowest (p<0.0001) in lambs without block (753 g/d) compared lambs supplemented with block without (839 g) or with Ca-Pr (828 g) by including blocks increased methane (16.16 and 16.18 g/d; 0 and 1.5% Ca-Pr respectively) than with BD (13.93 g/d). The GP in vitro was higher (p=0.0001) with the BD (380.76, ml) than with blocks without differences among blocks (335.76 and 341.13 ml, 0 and 1.5% Ca-Pr respectively), and the BD had higher (p=0.0001) production of CH4 (47.16 mol) and CO2 (200.04 mol) than with blocks (42.25 and 41.58 mol CH4; 179.21 and 176.39 mol CO2; 0 and 1.5% Ca-Pr respectively). Conclusions. Block supplementation improved dry matter intake. Blocks reduced in vitro gas production and increased digestibility
by reducing CH4 and CO2.


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